“Ik ben blij dat ik een rolmodel kan zijn voor mijn zusjes”

De 17-jarige Adanu is een van de meisjes die worden gesteund door Equal Education. Ze hoorde bij de eerste lichting meisjes die in 2012 begonnen aan de vierjarige schoolopleiding waarmee ze kans maken op toelating tot de universiteit. Ze zit inmiddels in het tweede jaar en gaat door haar goede cijfers straks in september over naar het derde jaar.

adanu school

Adanu voor haar school

Adanu heeft geen gemakkelijke jeugd gehad en doorstuderen was voor haar geen vanzelfsprekendheid. Ze verloor haar ouders toen ze twee was, maar werd samen met haar jongere zusje opgevangen door haar oudere zus die haar samen met haar vier eigen kinderen opvoedde. Adanu: “We hadden geluk dat we een oudere zus hadden die voor ons kon zorgen, waardoor we niet op de straat belandden.”

Moeilijke leefomstandigheden
Maar de familie van Adanu heeft het moeilijk om rond te komen. “Mijn zus en echtgenoot werken als dagloner op een boerenland van de overheid. Daarnaast hebben we zelf een klein stukje land om te bewerken. Maar het geld dat dit allemaal oplevert, is niet genoeg om het hele gezin te onderhouden. We werken daarom allemaal hard om het hoofd boven water te houden. De jongste kinderen zorgen voor het huishouden en de ouderen, zoals ik, verzamelen onder meer brandhout dat we op de markt verkopen.”

adanu huis

Adanu voor het huis van haar en haar familie

Ondanks de moeilijke leefomstandigheden heeft Adanu altijd de ruimte gekregen om naar school te gaan en om te leren. “Ik had het geluk dat mijn familie mij hierin stimuleerde. In de vrije uren kreeg ik de mogelijkheid om te leren en in de examenperiodes nam mijn zus altijd mijn werk over.”

Maar als ze aan het eind van haar lagereschoolperiode komt (die loopt tot de leeftijd van 15) weet ze niet of ze in staat is om de stap naar de middelbare school te zetten. “Ik maakte me erg zorgen of ik wel verder kon leren, omdat dit voor meisjes met mijn achtergrond erg moeilijk is. Moest ik nu hard gaan werken voor mijn familie of voor school? Ik wist niet waarvoor ik moest kiezen, maar wilde in elk geval niet mijn opleiding stoppen.”

Dan hoort ze van het project van Equal Education. “Op een dag ging ik naar school om mijn rapport van groep 8 op te halen en toen vertelden ze mij dat er een organisatie was die een beurs gaf aan meisjes die goede cijfers halen, maar een vervolgopleiding niet kunnen betalen. Ik kwam hiervoor in aanmerking en was ontzettend blij. Ineens zag ik een hele nieuwe toekomst voor me.”

dokter

Adanu schrijft in het Amhaars: “Ik heb een droom om dokter te worden”

’s Avonds leren dankzij elektriciteit
Adanu, die graag dokter wil worden, is blij met de huisvesting die ze nu heeft vlak bij de middelbare school. Niet alleen hoeft ze nu niet dagelijks uren te lopen, ze kan ook langer studeren. “Het is fijn om een huis te hebben met elektriciteit, zodat we tot ’s avonds laat kunnen leren als we dat willen. En het is fijn om met huisgenoten te leven die ook graag hard willen leren om op de universiteit te komen. In plaats van je thuis zorgen te maken over voedsel en te studeren in het donker of bij het licht van een kostbare olielamp. Deze problemen heb ik nu niet meer.” Daarnaast is Adanu erg blij met de extra lessen die ze krijgt op de middelbare school. “Onze leraren geven ons bijles voor elk onderwerp, wat ons beter maakt.”

Elk weekend gaat Adanu terug naar haar familie waar ze hen helpt met de huishoudelijke taken. Ze is blij dat ze alle steun krijgt van haar familie om te mogen leren. “Maar wat me het meest trots maakt is dat ik word gezien als een talentvol meisje. Ik werk hard om te bereiken wat ik wil worden en ben blij dat ik een rolmodel kan zijn voor mijn jongere zusjes.”