Meisjes hebben de toekomst

Onderwijs Ethiopië

Hoewel deze quote ons in Nederland misschien wat al te generalistisch overkomt (alsof vaders hun kennis niet doorgeven aan hun kinderen), is hij in de plattelandsgebieden van Ethiopië nog steeds aan de orde. Het zijn hier vooral de moeders die zich met de opvoeding bezighouden, waardoor de kans groter is dat hun kennis en liefde voor het onderwijs terechtkomt bij hun kinderen dan via de vaders.

Lange afstanden maken school onbereikbaar
Het is daarom extra spijtig dat het vooral juist de meisjes zijn die na de lagere school afhaken in het onderwijs. De lange afstanden tussen dorp en de middelbare school zijn te gevaarlijk om elke dag te voet te overbruggen (vaak meer dan twee uur heen) en geld voor de bus is er eenvoudig niet in de arme boerengezinnen. Daar komt bij dat vroege ongeplande zwangerschappen ook vaak een reden zijn voor een abrupte stop in de opleiding.

Terwijl Ethiopische meisjes op de lagere school juist erg goede cijfers halen en zelf vaak zeer gemotiveerd zijn om door te leren.

Huisvesting en seksuele voorlichting
Precies hierom heeft Equal Education ervoor gekozen om zich te richten op de getalenteerde meisjes in Ethiopië en hun de kans te geven vier jaar door te leren. Door ze huisvesting te geven vlak bij de middelbare school, plus aanvullende lessen en informatie over persoonlijke verzorging en seksuele voorlichting, krijgen ze volop de gelegenheid zich te ontplooien en een plek te bemachtigen op de universiteit.

Daarmee creëren ze niet alleen een betere toekomst voor henzelf, maar ook voor die van hun kinderen en de generatie daarna.

Help je mee? Word nu donateur.

(Voor één euro per dag, help je al één scholiere aan een betere toekomst!)

Lees meer: