Project Ethiopië

Lagere scholen zijn over het algemeen goed bereikbaar in Ethiopië. In de landelijke gebieden liggen de klassen in de onderbouw op een loopafstand van maximaal 25 minuten en de hogere klassen op maximaal een uur wandelen. Het zorgt ervoor dat bijna alle kinderen in die leeftijdscategorieën in staat zijn om onderwijs te volgen. Maar wie daarna verder wil leren zal ook verder moeten reizen. En dat maakt het vooral voor jonge meisjes lastig om te doen.

Meer dan uur lopen naar middelbare school

Zo is er in het landelijke Gutu Gidda discrict slechts één middelbare school beschikbaar in een omtrek van 72 kilometer. Zonder goede wegen noch goed openbaar vervoer betekent dat voor de jonge tieners een dagelijkse voettocht van meer dan een uur om bij de school te komen. Veel kinderen huren daarom kamers bij de school of verblijven bij familieleden in de buurt, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet voor de allerarmste gezinnen.

Vooral de schoolgaande meisjes zijn hier de dupe van. De voetreis van soms wel twee uur is te gevaarlijk en intensief om dagelijks te ondernemen en voor huisvesting is geen geld. Alleen al het schoolgeld om alle lessen te kunnen volgen is voor velen gelijk aan hun complete loon, waardoor de armste gezinnen besluiten hun kinderen thuis te houden.

Waar 95% van de meisjes nog de hele lagere school doorlopen, daalt dat aantal op de middelbare school hierdoor scherp naar 55%. Onder de uitvallers zitten veel getalenteerde meisjes die bij de beste van de lagere school behoorden. Equal Education wil deze meisjes alsnog de kans geven om verder te leren. Vandaar dat wij jaarlijks 27 meisjes financieel ondersteunen om de vier schooljaren tussen lager school en universiteit met succes te voltooien.

DSC_6555

Bijdrage Equal Education

Equal Education helpt de meisjes op de volgende wijze:

Selectie van de scholieren

Op basis van onze donaties konden wij in 2012 27 meisjes laten beginnen aan hun vierjarige schoolperiode en in 2013 en 2014 nog eens eenzelfde aantal. Alle meisjes hebben de garantie dat ze de volledige vier jaar ondersteund worden. De meisjes zijn geselecteerd op hun schoolresultaten: van acht lagere scholen in het gebied kwamen de beste twee leerlingen in aanmerking voor ons project, aangevuld met de elf overige beste leerlingen in totaal.

Het zijn stuk voor stuk zeer getalenteerde en gemotiveerde meisjes die anders nooit naar de middelbare school hadden gekund laat staan naar de universiteit. Nu hebben ze die kans wel om hun droom waar te maken.

Resultaten

Van de eerste 27 leerlingen die in 2012 begonnen aan hun vierjarige opleiding, zijn 22 geslaagd voor hun tussentijdse examen. Dat betekent dat zij nu doorgaan naar de laatste twee jaar waarin ze worden voorbereid op de universiteit. Extra leuk is dat van alle scholieren die op deze school examen deden een van ‘onze’ meisjes het allerhoogste cijfer scoorde. En van de 27 meisjes die in 2013 begonnen zijn met hun opleiding zijn allen door naar het volgende jaar!

Schooljaar 2015?

Ook komend jaar willen we weer zoveel mogelijk meisjes de kans geven om na de lagere school door te leren voor een plek op de universiteit. Daarvoor is nog hard geld nodig, omdat we elk meisjes wel de garantie willen geven op een volledige vierjarige opleiding. Uiteraard hopen we weer 27 leerlingen blij te maken. Helpt u mee?

DSC_6600

35 euro per maand

Om één meisje een complete opleiding te bieden, kost 1600 euro. Daarvoor wordt de volledige studie betaald, krijgt ze vier jaar huisvesting en ontvangt de school ook nog eens een bijdrage voor boeken en ander noodzakelijk studiemateriaal. Dat is 400 per jaar, oftewel 35 euro per maand. Met elke euro die u daaraan bijdraagt zijn we hartstikke blij. Word dus snel donateur en laat de meisjes langer leren.

Leave a Comment